Kazán típusának és méretének kiválasztásakor figyelembe veendő kritériumok:
Begyújtási javaslat:
A kazán alulról történő begyújtásakor a rostély hátsó részét töltsük meg száraz tüzelővel.
Az első harmadába helyezzünk megfelelő mennyiségű papírt vagy alágyújtóst, erre 1-2
marék száraz hasított tűzifát. Az így bekészített tüzelőanyagot meggyújtjuk és megvárjuk,
amíg a gyújtós és a közelében lévő vastag tűzifa is begyullad, majd a tűzteret telerakjuk.
Amikor a tűz kellő intenzitással ég, az alsó ( huzatszabályzó ) ajtót becsukjuk, az automata
Huzatszabályzóval a kívánt fűtővíz hőmérsékleti értékét beállítjuk.
Szükség szerint a tüzelőanyagot pótoljuk.
Kazánok tisztítása:
Szerkezeti elemek védelme, a hatásfok megtartása és a kifüstölés elkerülése érdekében a
kazánokat rendszeres időközönként tisztítani szükséges.
Ezen művelet a következő tevékenységek összessége: